Analiză / Beşiktaş Istanbul, istoria unei transformări incredibile

Articol scris de: Flavius Dumitrescu
Share to Google Plus

Câteodată dezastrele nasc oportunități pe care băltirea în mediocritate nu le-ar aduce niciodată. Eșecul lamentabil al politicii extravagante de transferuri de la Beșiktaș coroborat cu scandalul meciurilor trucate a dus la o curățenie generală în club.

Articol semnat de Eden Kurtasan

Oportuniștii care aproape au falimentat clubul au fugit precum șobolanii dintr-o corabie care se scufundă lăsând în urmă dezamăgiri și datorii.  Pe de altă parte faptul că fostul președinte al Beșiktaș a ajuns președintele Federației este în sine subiectul unei discuții separate.

Vremurile excepționale cer oameni excepționali – iar soarta l-a ales pe un anume Zeki Onder Ozen. Cine este acest misterios marginal de pe malurile Bosforului? Cariera fotbalistică este practic de negăsit, iar CV-ul de antrenor nu menționează nimic mai notabil decât un loc obscur în staff-ul tehnic al Fenerbahce în mandatul lui Zico.

Și totuși de ce acest om? Proiectul creionat de acest bărbat tern a înflăcărat imaginația iubitorilor de fotbal turci. Discursul său remarcabil din cadrul emisiunilor unde era invitat: mereu coerent, conectat la pulsul european ieșea în evidență pe lângă veșnicele lamentări sau exaltări în funcție de rezultatul tabelei.  Deși remarcabile în sine –cuvintele acestui om nu se opresc la teorie. Ca analist în cadrul echipei lui Zico a fost unul dintre eroii necunoscuți ai succesului istoric realizat prin accederea în primele 8 echipe din Champions League. Analizele adversarilor au atins un punct culminant în eliminarea Sevillei, campioana UEFA en-titre. Onder Ozen a fost cel care i-a transmis discret lui Volkan colțurile unde vor trage spaniolii la penalty-urile decisive.

Revenind la proiect – în fapt nu este vorba de nimic nou și nici atât de excepțional. Dar ceea ce este normal în Bundesliga sau Premier League este ceva excepțional în SuperLig. Onder Ozen își asumă un rol de director fotbalistic pe modelul Cruyff – Barcelona, Uli Hoeness – Bayern Munchen sau Alex Ferguson – Manchester United. Dincolo de antrenorii care se perindă pe la club, de transferurile realizate sau de rezultatele mai rele sau mai bune – viziunea pe termen lung este ceea ce face un club mare cu adevărat mare.

Președintele Fikret Orman a mers total pe mâna lui Ozen pe partea fotbalistică, deciziile capitale urmând a fi luate în cadrul triumviratului: președinte – manager – antrenor. Managerul este totuși cel care are grijă de viziunea și interesele strategice pe termen lung ale echipei. Un exemplu de decizie în cadrul acestei strategii ar fi aducerea lui Jose Sambade de la Deportivo la Coruna ca antrenor de portari.

Contractul său prevede însă nu doar sarcina de a pregăti goalkeeperii,ci mai ales de a forma și alți antrenori de portari pentru echipa mare,dar și pentru centrul de junior  în termen de 3 ani.

Prima mare decizie a fost alegerea antrenorului –Slaven Bilici. Turcii îl cunosc atât din sferturile de finală câștigate dramatic în dauna Croației în ultimele secunde la CE 2008 ,dar și din barajul CE 2012 pierdut sec după un 0-3 administrat chiar la Istanbul. Personalitatea rebelă a croatului s-a potrivit ca o mănușă  profilului eminamente urban & liberal al suporterilor Beșiktaș. După cum se știe Bilici este chitarist într-o trupă de rock.

Galeria – Çarşı ( Piața ) este respectată unanim de către toată suflarea fotbalistică pentru creativitatea și organizarea exemplară.  De altfel tot ei au fost în primele rânduri ale protestelor din vară – și împreună cu celalalte galerii din Istanbul s-au unit pentru a ține parcul sub ocupație – având grijă printre altele ca parcul să fie curat-lună în fiecare dimineață.

Revenind la fotbal – campania de transferuri din vară a fost probabil cea mai profesionist-realizată campanie din ultima decadă în SuperLig. Gokhan Tore, un jucător educat în Hamburg și trecut pe la echipa a doua a lui Chelsea eșuat undeva în Kazan a fost recuperat și valorizat la adevăratul său potențial. Debutul său fulminant l-a propulsat până în echipa națională – unde a putut fi vizionat și pe Național Arena creând panică la fiecare șarjă ofensivă de pe partea sa.

Tolga Zengin, un caracter extraordinar, portarul și căpitanul lui Trabzonspor, a venit în Istanbul pentru a câștiga trofee.Atiba Hutchinson este un jucător polivalent de profil defensiv. Statisticile sale de la PSV îl recomandă ca fiind mai mult decât suficient. Este un factor-cheie în asigurarea stabilității mediene a echipei.

Ramon Motta a fost adus de pe plajele braziliene pentru a rezolva veșnica problemă a flancului stâng din defensivă, iar stoperul columbian Pedro Franco, căpitan la naționala de tineret și la Millionarios, este un stoper de mare perspectivă. Kerim Frei este un alt transfer în perspectivă – cei de la Fulham fiind convinși cu greu să-l cedeze.

Beșiktaș este în momentul actual cea mai frumoasă echipă din Turcia. Cu Galata încă foarte puternică în ciuda demiterii lui Terim și un Fener solid – vom avea o concurență pe viață și pe moarte în acest sezon în Turcia. De urmărit.

Despre: ,,,,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=57212

Adaugat de la Oct 26 2013. Adaugat in Main. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App