Analiză / Beşiktaş-Galatasaray, istoria unui meci întrerupt. Cauza: galeriile, pe poziţii politice diferite!

Share to Google Plus

La sfârşitul sezonului trecut Galata părea în linie dreaptă spre al treilea campionat consecutiv de la revenirea lui Terim – al 20-lea din istorie – a patra stea din emblema clubului. Terim îşi decorase deja biroul cu virtuala stemă.

Articol semnat de Eden Kurtasan

Primul cantonament complet pentru întreaga echipă – incluzându-i pe Drogba şi Sneijder – încoronat cu Emirates Cup la Londra – promitea stabilitate şi forţă. Singura achiziţie notabilă în lot a fost portughezul de 18 ani: Bruma de la Sporting.

Fenerbahce şi Beşiktaş, în schimb, au primit lovituri puternice prin excluderea din competiţiile europene pentru trucare de meciuri. Beşiktaş a mutat foarte inteligent prin aducerea unui director fotbalistic – Onder Ozen. Rolul lui: o strategie pe termen lung. Subiectul merită în sine un articol separat.

Să notăm că la echipă au venit un antrenor cu portarii de la Deportivo la Coruna, Jose Sambade; jucători ca Gokhan Tore de la Rubin Kazan, căpitanul lui Trabzon – portarul Tolga Zengin, Atiba Hutchinson de la PSV. Dar sigur că cea mai importantă mutare a fost aducerea lui Slaven Bilici la cârma echipei.

Au pornit ca din tun – 4 victorii din 4,dintre care ultima – un 3-0 facil – o lecţie de fotbal în dificila deplasarea de la Bursa. Supremaţia le-a fost recunoscută inclusiv de Terim – numit ca selecţioner pentru ultimele patru meciuri din preliminarii. A convocat cei mai mulţi jucători chiar de la Beşiktaş.

De altfel, propunerea federaţiei a fost singura care a tulburat apele la Galata.  FatihTerim a acceptat oferta. Dar decizia a afectat direct stabilitatea şi concentrarea echipei. Real Madrid nu a iertat lipsa de concentrare – administrând o umilinţă istorică – 6-1 pe Turk Telekom Arena.

Galata, slabă în prima parte

Cam aşa se prezentau lucrurile la începutul partidei de la stadionul Olimpic. Beşiktaş joacă meciurile de acasă aici până la reconstrucţia arenei Inonu. Beşiktaş părea favorită clară, iar Cimbom ieşea să îşi apere orgoliul rănit. Aşa a şi fost – prima repriză a fost dominată de vulturi. Galata nu a mişcat mai nimic. Golul a venit logic. Gokhan Tore – jucător aflat în formă maximă după cum s-a văzut şi la Bucureşti – a recuperat la mijloc şi l-a lansat excelent pe Serdar care a centrat în careu. Hugo Almeida a îndeplinit o simplă formalitate – marcând cu capul.

Probabil că Terim a administrat deja celebra terapie de şoc de la pauză. Portughezul Bruma a fost şi el introdus şi balanţa s-a mai echilibrat. Au început să vină ocaziile – irosite de Burak Yilmaz – ramas singur în 3 ocazii cu fostul său căpitan de la Trabzon – portarul Tolga. Totuşi Galata nu a dominat la fel de autoritar ca rivala sa în prima repriză. La fel de adevărată este însă şi o pancartă a suporterilor galben-roşii “We have Drogba, they don’t”. Ivorianul care a jucat accidentat – a scos din joben două goluri din aproape nimic. A fost o nouă demonstraţie că forma e temporară, dar clasa e permanentă.

Primul gol a venit din insistenţa lui Bruma care i-a furat mingea lui Serdar şi i-a pasat-o lui Drogba. Şutul său din centrul careului nu a putut fi oprit în ciuda eforturilor zadarnice ale portarului. Al doilea gol a fost o dovadă şi mai clară de clasă. Burak a preluat o minge şi l-a lansat pe acelaşi Drogba pe dreapta – acesta l-a executat din nou pe Tolga cu o execuţie magistrală sub transversală. Parcă i-a şi arătat colegului său mai tânăr ce era de făcut în ocaziile pe care le ratase cu seninătate mai devreme.

Restul meciului a fost fără istoric – Galata a închis jocul, iar Beşiktaş îndrăgostită de propriul ego s-a trezit prea târziu. În tribune suporterii vulturilor s-au încăierat între ei – dar nu părea totuşi ceva neobişnuit pentru un derby de acest fel.

Haosul a plecat de la eliminarea lui Melo

Spre minutele de prelungiri – Beşiktaş ataca în valuri în încercarea de a salva un punct când Melo a intrat prin alunecare la rupere. Roşu direct. Tribunele au sărit în aer. Bilici a fost eliminat. Acelaşi Melo şi-a arătat tricoul provocator la ieşirea de pe teren – provocând intrarea câtorva ultraşi pe teren. Să remarcăm – audienţa record – 76 127 bilete vândute. Forţele de ordine au scăpat lucrurile de sub control, întâi jucătorii Galatei, apoi arbitrii au intrat la cabine, la sfârşit s-au retras şi cei ai lui Beşiktaş.

Situaţia a escaladat – stewarzii şi poliţia practic fiind de negăsit. Transmisia a continuat fără comentarii pentru a reda un peisaj suprarealist. Dintre scenele surprinse au ieşit în evidenţă un cameraman care a rămas eroic şi, totodată hilar, să îşi apere instrumentul muncii sau suporteri care au găsit răgaz să se fotografieze lângă poartă. Forţele de ordine au revenit – aceiaşi suporteri impetuoşi de mai devreme – fugind de această dată în sens opus spre tribune.

Nu este clar dacă acţiunea a fost pur şi simplu stupidă sau dacă sunt legături cu puternicele proteste politice din iunie. Se ştie că atunci galeriile au jucat un rol determinant în organizarea rezistenţei civile – cei ai lui Beşiktaş fiind decisivi. Se ştie că suporterii BJK au fost în primele rânduri la protestele izbucnite în parcul Gezi, mişcări ce au durat mai bine de o lună. Amănunt inedit: fanii Galatei luaseră, tacit, o pozitie pro-guvernamentală. Să fie aceste detalii politice cheia incidentelor de duminică seara?

Despre: ,,,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=57104

Adaugat de la Sep 22 2013. Adaugat in Altele, analiza, Campionate, Main. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App