EXCLUSIV / Trofeul de la Urziceni e disparut / Cum s-a subtilizat Cupa Jules Rimet si cupele Craiovei

Articol scris de: Flavius Dumitrescu
Share to Google Plus

Anul 2009 aducea o premiera în fotbalul intern și internațional, atunci când Unirea Urziceni, supranumită Chelsea de Bărăgan, condusă de Dan Petrescu, cucerea titlul de campioană a României și participa în Champions League, acolo unde stabilea un record la acea vreme: 8 puncte în 6 meciuri. La doi ani distanță, echipa era desființată, iar toate bunurile clubului erau scoase la lictație. Unirea rămânea doar cu trofeul de campioană a României, trofeu care, între timp, a dispărut.

„Zilele trecute, am trecut prin localitate, dar nu mai știm unde este trofeul de atunci. El există în posesia unui jucator, dar nu știm la cine… Asta este, nu suntem supărați, mai ales că nici clubul nu mai există. Momentul când am ridicat trofeul, după meciul cu Steaua, este unul dintre cele mai emoționante. Victoria din Scoția, din deplasarea de la Glasgow, a fost poate cel mai frumos moment al întregii echipe. Performanța s-a reușit din cauza faptului că fostul patron, Dumitru Bucșaru, nu se băga la echipă peste nimeni! Stadionul din Urziceni avea nocturnă achiziționata în leasing, care în acest moment nu mai există, dar nici nu mai are pentru ce. Pentru că nu se mai joacă deloc, terenul arată aproape impecabil. Nimeni nu este interesat de acea bază, în nicio formă, mai ales că sunt echipe care au probleme din acest punct de vedere. E păcat de toată acea bază sportivă“, a declarat Felix Grigore, pentru Sport FM.

Si Cupa Mondiala a disparut in 1983, fara a mai fi gasita

Trofeul Campionatului Mondial de Fotbal este un trofeu din aur care se acordă țării câștigătoare a Campionatului Mondial de Fotbal. De la debutul acestei competiții internaționale, două trofee distincte ca formă și denumire au reprezentat victoria: Trofeul Jules Rimet, din 1930 până în 1970, și Trofeul FIFA World Cup, din 1974 până în prezent.

Trofeul, inițial denumit Victory (Victorie) apoi redenumit în onoarea fostului președinte Jules Rimet, era fabricat din argint placat cu aur și din lazurit (lapis lazuli), și o reprezenta pe Nike, zeița victoriei în mitologia greacă. În 1970, Brazilia a câștigat pentru a treia oară Campionatul Mondial și, implicit, a rămas în posesia perpetuă a trofeului determinând fabricarea unuia nou pentru înlocuire. Trofeul Jules Rimet a fost furat în 1983 și nu a mai fost recuperat. Modelul înlocuitor, Trofeul FIFA al Campionatului Mondial, a fost acordat prima dată în 1974. Este fabricat din aur de 18 carate și o bază din malachit, reprezentând stilizat două figurine umane care susțin globul pământesc. Deținătorul actual al trofeului este Spania, țara ce a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal 2010.

Si cupele marii echipei a Craiovei sunt furate. Netoiu e cel banuit

De patru ori campioana a României si de sase ori cistigatoare a Cupei, Universitatea Craiova nu mai exista daca ar fi ne luam dupa trofeele care mai sint in vitrina clubului, informeaza www.gds.ro. Astazi, in locul in care trebuia sa stea cele mai de seama „ofrande“ ale echipei care a scris istorie inainte de decembrie ’89, se pot vedea doar niste tinichele sau vaze fara valoare cistigate la competitii de duzina, gen „Cupa Stalinskaya“, „Norcia Winter Cup“ sau „Cupa ESO“.

Pentru microbistii olteni este o enigma cum au putut sa dispara cupele din club, dar si de ce nu s-au facut investigatii serioase pentru a se afla unde sint acestea. Sint oameni care spun ca trofeele au disparut din club in 2002, o data cu Gigi Netoiu. Impuscatoiu, fost magazioner la clubul oltean, sustinea, nu cu mult timp in urma, ca „respectivele trofee au existat la club pina in 2001, cind am iesit la pensie. Apoi a avut loc jaful“, lasind sa se inteleaga ca „Omul negru“ le-ar fi luat.

Ipoteza nu este insa sustinuta de toti oamenii care s-au invirtit sau se invirt prin clubul oltean. Sint persoane care spun ca Netoiu a fost preocupat la despartirea de Stiinta doar de bani, jucatori si acte si ca pretioasele trofee din vitrina clubului au ajuns la diversi angajati ai clubului, care au profitat de haosul creat si si-au insusit „istoria“ Craiovei.

Despre: ,,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=56152

Adaugat de la Iun 16 2013. Adaugat in Main, Povestile Fotbalului, Replay. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App