Ce povești știe Marius Mitran despre marele antrenor Ștefan Kovacs, una din legendele lui Ajax

Articol scris de: Flavius Dumitrescu
Share to Google Plus

Maestrul Marius Mitran a rememorat pentru site-ul farablaturi.ro, de-a lungul anilor, o serie de intamplari interesante ale fotbalului românesc. Unele se referă la Ajax ori antrenorul ei din anii ’70, Ștefan Kovacs. Un tip extraordinar, admirat și azi la Amsterdam, deși au trecut 40 de ani de când a condus de pe banca tehnică această mare echipă a fotbalului mondial.

“Kovacs, în balonzaid, fumând lung. Bucuria lui Dudu, cu ambele braţe în sus. România: Cristian, Cheran, căpitan de echipă, Sătmăreanu II, Sameş, Vigu, Romilă, Bölöni, Iordănescu, Crişan (înlocuit de Balaci în minutul 81), Dudu, Costică Zamfir.

…Ţopescu a avut dreptate. În toamnă pierdem pe „Vicente Calderon” cu 0-2 şi acasă, cu Iugoslavia, meciul decisiv pentru Argentina: 4-6 pe „Steaua”. Dar acesta, într-o altă poveste, poate cea mai cruntă din istoria noastră”

Citește aici întreaga poveste despre meciul Iugoslavia-România, 0-2, la Zagreb, în 1977.

“Stadionul e copleşitor, sala trofeelor e mai mare ca Antipa al nostru, din Piaţa Victoriei. Au până şi aparatul de radio la care s-a ascultat acum vreo sută de ani primul meci al Ajax-ului. Culoar. Lung, lung, tapetat cu poze, Kluivert se îmbrăţişează cu Finidi, după finala câştigată cu Milan, în ’95, Pişti Covaci alături de Crujff şi de trofeul Cupei Campionilor din ’73, de la Belgrad, 1-0 cu Juventus, gol Rep… A doua Cupă a Campionilor, a lui nea Pişti, zice Cristi, hai mai bine să ieşim, zice, nu terminăm până mâine. Ieşim. O mulţime nesfârşită de puşti blonzi, albicioşi, zvelţi ori dolofani, „sunt grupele de copii”, se reped la Cristi să-l atingă, să dea mâna”

Citește aici întreaga poveste despre Cristian Chivu la Ajax Amsterdam

„Dar ce să vă mai spun? Am tot spus-o. Nu aţi discutat cu ceilalţi băieţi, cu Mopsu’, cu Liţă, cu Dinu?” „Ba da, dom’ profesor, dar…” „Le-am spus înaintea partidei cu Anglia, care era campioana lumii, că trebuie să fim 12, 13 pe teren… iar cu Gicu eram 10… pleca noaptea din hotel cu nişte rezerve, se ştiu ei, şi îmi raportau recepţionerii când venea… odată l-am trimis pe Ştefan Covaci să-l aştepte în cameră şi Pişti a adormit în patul lui, dimineaţă Dobrin s-a băgat sub pătură lângă el… Şi el şi Rică sufereau de efort, i-am zis, că juca la antrenamente doar pe partea cu umbră… nu vrei, Gică, o umbrelă? Le-am zis: măi, băieţi, aici sunt tigri! Noi trebuie să fim lei! E Guadalajara, e Cupa Mondială, toată ţara vă vrea lei! Nu uitaţi! Iar Gicu al meu n-a înţeles că acolo, în Grupa Morţii, erau, într-adevăr, tigri.”…

Citește povestea în care afli cum Piști Covaci a dormit în același pat cu Dobrin la Mondialul din 70

 

 

Despre: ,,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=50648

Adaugat de la Feb 13 2013. Adaugat in Povestile Fotbalului, Ultimele stiri. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App