Ajax-ul lui Stefan Covaci, una dintre cele mai mari echipe de club all-time ale Europei / Steaua 1986 nu e in primele 50

Articol scris de: Flavius Dumitrescu
Share to Google Plus

Ajax Amsterdam, formatie antrenata de romanul Stefan Covaci, din sezonul 1971-1972, a fost inclus in topul celor mai bune echipe din istoria fotbalului. Cu Johan Cruyff si Neeskens in teren, Ajax Amsterdam a cucerit in 1972, cu Stefan Kovacs pe banca, toate trofeele posibile: titlul, Cupa Olandei, Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei si Cupa Intercontinentala.

Flavius Dumitrescu
flavius.dumitrescu@ofsaid.ro

Olandezii ocupa locul 5 in topul intocmit de americanii de la Bleacher Report, fiind depasiti de Manchester United 1998-1999, Bayern Munchen 1973-1974, Inter Milan 1964-1965 si FC Barcelona 2008-2009. Steaua, castigatoare a Cupei Campionilor in 1986, a ratat acest top, insa in locul ei a intrat Dinamo Kiev (locul 42) cu generatia care a pierdut in fata Supercupa Europei. Pe pozitia a 30-a se afla echipa din 1991 a Stelei Rosii Belgrad, care a castigat Cupa Campionilor Europeni, avandu-l in teren pe romanul Miodrag Belodedici.

Dar iata primele 10 echipe din acest top:

1.Manchester United 1998-99
2.Bayern Munich 1973-74
3.Inter Milano 1964-65
4.FC Barcelona 2008-09
5.Ajax Amsterdam 1971-72
6.FC Liverpool 1983-84
7.Real Madrid 1959-60
8.AC Torino 1946-47
9.Santos 1962-63
10.FC Barcelona 1991-92

În 1973, Ştefan Kovacs era unul dintre antrenorii de fotbal importanţi din Europa. Ajuns la Ajax Amsterdam, unde i-a succedat lui Rinus Michels, promotorul fotbalului total, timişoreanul avea să câştige cu trupa lui Johann Cruyff de două ori Cupa Campionilor Europeni (1972 şi 1973), Cupa Intercontinentală (1972) şi Supercupa Europei (1973). Adică tot ceea ce era mai important la acea vreme. Aceste rezultate au făcut ca în momentul plecării sale de la Ajax, în noiembrie 1973, Kovacs să primească şi să accepte oferta de a antrena echipa Franţei, aflată pe atunci în derivă.

L-a promovat pe Giresse

Palmaresul românului la cârma “cocoşilor” nu a fost strălucitor: şase victorii, cinci eşecuri şi patru egaluri. Cu toate acestea şi deşi a ratat calificarea la Euro 1976, Kovacs continuă să fie preţuit şi astăzi în Franţa. Şi este apreciat pentru că a adus un progres recunoscut în ceea ce priveşte pregătirea fizică şi tactică a jucătorilor, promovând tinerii în naţională şi punând accentul pe formarea jucătorilor -el a pus bazele centrului de la Clairefontaine.De altfel, în cei doi ani cât Ştefan Kovacs a fost antrenor al Franţei sau, altfel spus, în numai 15 meciuri, 33 de fotbalişti şi-au făcut debutul, cei mai cunoscuţi dintre ei fiind atacanţii Dominique Rocheteau şi Bernard Lacombe, dar mai ales mijlocaşul Alain Giresse.

A construit o vicecampioana mondiala

Michel Hidalgo a continuat munca lui Socotit un tip cultivat, cu şarm, Kovacs n-a avut la dispoziţie tehnica actuală (internet, video) pentru a descoperi şi superviza jucătorii ce meritau a face parte din echipa Franţei. Din acest motiv, el a străbătut ţara în lung şi-n lat, poposind pe la cluburi. Nu toţi protejaţii săi au făcut mai apoi istorie, însă secundul românului, Michel Hidalgo, a reuşit. Numit mai apoi antrenor principal, acesta avea să formeze echipa care devenea campioană a Europei în 1984 şi a disputat două semifinale de Campionat Mondial (1982 şi 1986). Indiscutabil, un merit în aceste reuşite l-a avut şi Ştefan Kovacs.

Era febleţea Elenei Ceauşescu

Emeric Ienei, fost elev al lui Pişti în perioada când Covaci antrena Steaua, a dezvăluit un amănunt inedit din trecutul tehnicianului: „A fost un mare domn, un om cu o inteligenţă ieşită din comun, un adevărat intelectual. El avea oarecare trecere la familia Ceauşescu, mai ales că era simpatizat de Elena”. Totuşi, libertatea de a antrena peste hotare avea preţul ei, iar Covaci era obligat să cotizeze lunar la bugetul Federaţiei Române de Fotbal cu 200 de dolari, conform unui document al CNEFS.


A murit sărac si e ingropat la Cluj

Deşi i-au trecut prin mână sume ameţitoare, Pişti Covaci nu s-a uitat niciodată la bani. „Era un om de lume, înconjurat de prieteni. Când avea bani, îi cheltuia imediat. Când rămânea fără bani, îşi lua de la colţ o pâine şi o bară de salam şi mânca în cameră. Nu cerea nimănui nimic”, a explicat Cornel Dinu, unul dintre oamenii de fotbal care i-au fost aproape antrenorului până la sfârşitul vieţii. „Numai trofeele câştigate la Ajax i-au adus 25.000 de dolari, o sumă imensă pentru anii ’70. După ce a plătit impozitele către statul olandez, a cumpărat trei apartamente în Cluj, iar restul de bani i-a băut cu prietenii”, a dezvăluit acum câţiva ani nepotul antrenorului, Nicolae Covaci. Mai multe amănunte despre viaţa lui Pişti Covaci am aflat de la Cornel Drăguşin, unul dintre prietenii antrenorului şi cel care lucrează acum la FRF. “Mă întristez mereu când îmi aduc aminte de Pişti… Fiindcă a câştigat foarte mulţi bani, a adus mult prestigiu României, dar a murit în sărăcie”, ni se confesează Drăguşin. Acesta admite că fostul tehnician al lui Ajax suferea de o gravă maladie în ultimii ani de viaţă, însă nu a vrut să ne spună despre ce este vorba. Se pare, conform unor apropiaţi, că Pişti Covaci avea un cancer pulmonar, fiindcă era un fumător înrăit.

Pana si Chirac a ţinut un moment de reculegere

Tot Drăguşin ne-a mărturisit că fostul mare antrenor era bun prieten cu Jacques Chirac, ultimul preşedinte al Franţei. “Covaci a pus în aplicare un plan general de infrastructură pe care s-a dezvoltat naţionala Franţei de mai târziu. Celebra bază de la Clarefontaine, de care se vorbeşte atât de mult acum, este opera lui. Aici, povestea este mai interesantă: Covaci s-a inspirat de la noi, de la centrele pentru juniori care s-au construit în anii ’60, şi a făcut şi la el ceva asemănător. Problema e că noi am stagnat, iar francezii au performat”, ne spune, cu durere în glas, Drăguşin, care aminteşte o istorioară pe care puţini o ştiu: “Chirac, în 1995, când a aflat de decesul lui Covaci, se afla într-o şedinţă de guvern, o consultare cu premierul din acea vreme, şi a oprit discuţiile. A spus să se păstreze un moment de reculegere, fiindcă Pişti Covaci a fost întemeietorul fotbalului modern francez… Emoţionant! Ca de atâtea ori în istorie, străinii îi respectă mai mult pe români decât am făcut-o noi cu ai noştri”. Şi Ion Voinescu, fostul mare portar al CCA de pe timpuri, are cuvinte de laudă pentru Covaci: “Avea un talent extraordinar de a-i înţelege pe jucători, un talent psihologic pe care puţini antrenori îl au astăzi.

Despre: ,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=2013

Adaugat de la Feb 13 2013. Adaugat in Main, Povestile Fotbalului, Ultimele stiri. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App