Analiza / Madalin Munteanu: Liga 1, o “Ciorbă” reîncălzită

Articol scris de: ofsaid.ro
Share to Google Plus

 

Este greu să vorbeşti despre declinul unei ligi, ţinând cont că aceasta este în picaj de 22 de ani de zile, dar precum un bolnav în ultimele zile de viaţă, şi-a dat ultima suflare în perioada 2005-2007.

România a fost oarecum “privilegiată” să fie prima din spaţiul “mai sărac” al Europei, care să îşi întoarcă armele spre echipele din vest, reuşind să scoată capul în Europa prin Rapid şi Steaua. A fost o perioadă în care se investea masiv, jucătorii erau păstraţi şi se forma un nucleu masiv de jucători, iar performanţa nu avea cum să nu apară.

Apoi, s-a rupt firul. Patronii au devenit din ce în ce mai lacomi, răbdarea s-a dus, iar fotbalul românesc a călcat în picioare oportunitatea de a renaşte. De aceeaşi şansă au beneficiat însă ciprioţii şi bieloruşii, primii prin două proiecte excepţionale, puse la cale de Anorthosis şi Apoel Nicosia, iar acum Bate Borisov. Fosta adversară a Stelei, are un proiect de 5 ani, cu Goncharenko pe bancă şi cu investiţii masive. Fără schimbări de lot şi antrenori, Bate, o echipă aproape anonimă în Europa, demostrează cum poţi să calci în picioare greii din Vest.

Când Vasluiul schimbă un antrenor care a luat titlul cu Sporting Lisabona pentru că a terminat doar pe 2, în condiţia în care a venit cu 3 săptămâni înainte de începerea returului, preluând echipa de pe câteva locuri mai jos, schimbându-şi apoi jumătate de lot şi aducând un alt antrenor care îl acuză pe precedentul că nu are idee ce face, dar care este şi el demis după 2 luni, fiind readus cel pe care l-a înlocuit Inacio astă iarnă, eh, atunci circul este complet.

Într-un fotbal românesc în care nu există stabilitate, două echipe grele, Rapid şi Dinamo se afundă în propria mocirlă. De ce? Pentru că nu există un echilibru, pentru că nu există planuri pentru săptămâna viitoare, ci există doar pentru mâine. Fotbalul nostru s-a transformat într-un “dependent de droguri” care speră doar să vină ziua de mâine, cu un rezultat bun, atât. Am râs de Sabău care avea conferinţe care mai de care mai hilare, dar îl cred când spune că a primit un plan de la Copos şi după semnarea contractului, era de fapt altceva. E ca şi cum te-ai duce la cofetăria sa, ai vedea vitrina frumoasă, ai cumpăra prăjiturile şi acasă urmează să descoperi cu stupoare că ai primit cu totul altceva.

Fotbalul românesc se împarte undeva între circ şi deziluzie, în afară de fanii Gaz Metanului şi Pandurilor, cred că puţini suporteri îşi cunosc cu exactitate lotul echipei favorite şi antrenorul. Cu toate astea ca pe vremea Colosseumului, noi continuă să plătim pentru acest spectacol pe alocuri grotesc. Fotbalul nostru moare, îi mai pasa cuiva?

Despre: ,,,,

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=45522

Adaugat de la Oct 22 2012. Adaugat in analiza, Ultimele stiri. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App