Editorial/ Eugen Dinu: De ce Guardiola şi nu Mourinho…

Share to Google Plus

Pe vremea când Jose Mourinho venea pe “Camp Nou”, ca învăţăcel al lui Sir “Bobby” Robson, Josep Guardiola îşi câştigase locul în prima echipă a Barcelonei.

Se întâmpla în 1996. La vremea aceea, “Pep” câştigase deja Cupa Campionilor Europeni, Cupa UEFA, de trei ori campionatul si de patru ori Supercupa Spaniei, în timp ce “Mou” era doar un asistent servil.

Alături de Robson, discipolul portughez a asistat la obţinerea a încă trei trofee de către gruparea catalană: Cupa Regelui, Supercupa Spaniei şi defuncta Winners’ Cup. Dacă lusitanul a fost doar martor, Guardiola era în teren, asudând şi luptând pentru înnobilarea sa în analele fotbalului.

După plecarea lui Sir “Bobby”, Mourinho a fost păstrat în staff şi de olandezul van Gaal, care ori a fost impresionat de acurateţea viitorului tehnician, ori a simţit un dram de milă pentru cel ce avea mari probleme financiare, luându-ne după ce spuneau gurile rele din vestiarul Barcelonei.

Au venit apoi o Supercupă a Europei, alte două titluri de campioană şi o altă Cupă a Regelui. Scenariul a fost acelaşi: Jose era asistent, în timp ce Josep jongla în iarbă.

Traseul comun al celor doi mari rivali urma să ia sfârşit în anul 2000, când Mourinho a revenit în ţara natală, preluând Benfica Lisabona. “Şcoala” o terminase, aşa că s-a apucat de profesat.

În aceeaşi perioadă, Guardiola se pregătea să se despartă de marea sa iubire. În 2001, “Pep” s-a transferat în Italia, iar mai târziu în Qatar şi în Mexic. Din ultima destinaţie se întorcea fără ghete, lăsându-le agăţate undeva, în cuiul din vestiarul grupării Dorados, în anul 2006.

Peste numai un an, fostul mijlocaş defensiv trecea la antrenorat. Se întorcea în Capitala Cataluniei, devenind cârmaciul echipei a doua a Barcelonei. Saltul la prima echipă îl făcea destul de rapid, opinia publică punându-şi un semn de întrebarea în privinţa noului tehnician al grupării de pe “Câmp Nou”.

Chiar dacă, între timp, Mourinho îşi formase o reputaţie de invidiat, adjudecând, printre altele, Liga Campionilor, cu Porto, Guardiola s-a dovedit a-i fi superior, după ce a obţinut cel mai prestigios trofeu european inter-cluburi în sezonul sau “inaugural”, eliminând astfel orice dubiu referitor la competenţele sale strategice.

Nu mai puţin de trei sezoane a durat supremaţia formaţiei “blaugrana” în Spania, iar în Europa a fost încurcată doar în 2010, chiar de elevul lui Sir “Bobby”.
Acum, Real Madrid, împreună cu cel ce era odată un individ umil pe banca “Barcei”, a pus capăt hegemoniei catalane.

Poate că Mourinho ar trebui apreciat, poate… Numai dacă n-ar fi uitat de unde a plecat!

Despre: ,,,,,,,,
Alte articole pe aceeasi tema

URL scurt: http://ofsaid.ro/?p=37388

Adaugat de la Mai 3 2012. Adaugat in Editorial, Slide, Ultimele stiri. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0. Poti raspunde la acest articol

Newsletter

Abonare newsletter Ofsaid.ro

Cauta in arhiva

Cauta dupa data
Cauta dupa cateogrie
Cauta folosind Google

Opinii

Autentificare | Livescore | how to cure ringworm | Concediu |
Trimitem newsletter prin: Newsman App